Az Okosotthon Guru tollából

Guruságok

Guruságok

Okosotthonok a Kutatók Éjszakáján

2021. szeptember 16. - Zs. Szabó Kitti

Az okosotthon divatos hívószó napjainkban, de mit is jelent? Ha okosotthonokról van szó, legtöbbször a telefonról irányítást szokták említeni, azon belül is a telefonról irányítható világítás kerül elő, esetleg az okos dugaljak. Pedig ez csak egy nagyon kicsi szelete mindannak, amit egy okosotthon magába foglal(hat). A Kutatók Éjszakáján idén számos olyan programmal találkozhatsz, ahol megtudhatod, milyen is egy igazi okosotthon.

Mi is az a Kutatók Éjszakája?

„A Kutatók Éjszakája egy Európa-szerte megrendezett ingyenes eseménysorozat a tudomány és a kutatói életpálya népszerűsítésére. Idén szeptember 24-én és 25-én lehet bepillantani a különböző tudományterületek titkaiba.

Szórakoztató, inspiráló előadásokon, kísérleteken, laborbejárásokon és további játékos programokon keresztül minden korosztály megismerkedhet a tudományos kutatás számos új eredményével. Az Európai Unió Bizottságának Marie Skłodowska-Curie Akciói által kezdeményezett rendezvény legfontosabb célja, hogy a kutatók és fejlesztők sokszínű munkája vonzóvá váljon a fiatalok számára – fiúknak és lányoknak egyaránt.” (https://kutatokejszakaja.hu/)

Okosotthonok a Kutatók Éjszakáján

Lakásunkból akkor lesz otthon, ha a kényelme, biztonsága és energiahatékonysága bennünket szolgál, ránk van szabva. A jövő otthona (amit többé már nem nevezünk okosotthonnak, csak otthonnak) ismeri az igényeinket és azoknak megfelelően alakítja a működését.

Az ideális okosotthon kényelmes, hiszen a lakók igényei szerint van kialakítva. Mivel az egyéni igények idővel változhatnak (pl. gyerek születése, otthoni munkavégzés, idős hozzátartozók ápolása), egy jól megtervezett okosotthon rugalmasan változtatható, amikor a felhasználói igények változnak.

Egy jól beállított okosotthon hatékony és környezetbarát energiaellátással rendelkezik. A környezeti paraméterek (hőmérséklet, páratartalom) követésével, valamint a hűtés, fűtés, árnyékolás és világítás optimalizálásával az energiafelhasználás minimalizálható.

Az okosotthonunkat bármikor tudjuk monitorozni, a regisztrált adatok alapján a rendszer automatán tudja tenni a dolgát, de mi is be tudunk avatkozni, ha szeretnénk.

Egy jól behangolt okosotthon úgy végzi el az automatikus feladatokat, hogy számunkra észrevétlen maradjon. Az okosotthon minden esetben egy plusz élményt ad, és segítséget nyújt. Nem rombolja le az értékét (az alapfunkcióját) annak az eszköznek vagy folyamatnak, amit automatizáltunk, bármi is történjen.

Hogy ez hogyan és mikor valósul meg? Erről hallhatunk a „Mindenütt jó, de legjobb (okos)otthon” című előadásban.

Az okosotthon megoldások fő célja, hogy kényelmesebbé tegyék életünket az által, hogy a hétköznapi rutinfeladatainkat elvégzik helyettünk olyan módon, hogy ezzel a “kezünk alá dolgozzanak”. Ezek a megoldások igazi könnyebbséget jelenthetnek a gyerekeknek, időskorúaknak, a segítséggel élő embereknek és a róluk gondoskodóknak, hiszen az otthonunkkal könnyebb kommunikációt és teljes testre szabhatóságot biztosít.

Szüleink, nagyszüleink biztonságát szeretnénk szavatolni, ám mégsem szeretnénk megfigyelés alatt tartani őket. A gondoskodó otthonban szeretteink élhetik mindennapi életüket anélkül, hogy folyamatosan kamerák vagy egészségügyi gondozók figyelnék minden lépésüket, azonban, ha segítségre szorulnak (bár lehet, hogy még nem is tudnak róla), azonnal lehetőség van felvenni velük a kapcsolatot, vagy a gondozókat riasztani. A gondoskodó otthon a szokásoktól eltérő jeleket figyel, és csak akkor avatkozik közbe vagy riasztja a kezelőket, ha több lépésben sincs megerősítés a lakók felől. Nem megfigyelés, hanem gondoskodás. Hogy mindezt hogyan teszi? A „Gondoskodó okosotthon” című előadásból megtudhatod.

Ha érdekel, mi is az az okosotthon, hallgasd meg Zsák Péter, az Okosotthon Guru előadásait a Kutatók Éjszakáján online bármikor a rendezvény alatt.

Ha szeretnél az okosotthonok világában egy kicsit gyakorlati szemmel is elmerülni, erre is lehetőséged lesz. Mindkét este várunk Szegeden a Smartopert Okosotthon Képzőpontba kiscsoportos DIY workshopokkal. Okosotthont magunk is építhetünk néhány eszköz és minimális "programozás" segítségével. Erre mutatunk néhány megoldást azoknak, akik regisztrálnak és eljönnek az „Okosotthon pár kattintással” című workshopra.

Az okosotthonokkal kapcsolatos téma aktualitását mutatja, hogy az Okosotthon Guru programjai mellett számos más vállalkozás és oktatási intézmény is várja a látogatókat okosotthonokkal kapcsolatos bemutatókkal. Szemezgettünk, kikkel találkozhattok:

Az okos város és az okosépületek koncepciójába hogyan illeszkedik a tűzvédelem és hogyan segítheti a megelőzési és az elhárítási műveleteket az intelligens épületek megoldások. Erről szól Dr. Érces Gergő: Mennyire okos egy okos épület? című előadása.

Milyen lesz a jövő parkolóháza? Hogyan fogja menedzselni az érkező és távozó autókat? Hogyan használja ki legoptimálisabban a forrásait? Ezt próbálhatod ki a Nokia Okos parkolóház maketten.

Az ESP8266 az olcsó okosotthon eszközök „Szent Grálja”, akár magunk szeretnénk fejleszteni egy ilyen eszközt, akár az olcsóbb eszközök piacán nézünk szét. A fejlesztés buktatóit, szépségeit ismerhetjük meg Kiss József: Okostermosztát ESP8266-tal című online webináriumán.

Szurmay Ádám: Okos otthon rendszerek összehangolása Home Assistant segítségével című bemutatóján a legnépszerűbb nyílt forráskódú otthon menedzsment megoldást mutatja be, ahol az egyes gyártók rendszerei játszi könnyedséggel illeszthetők össze, hogy egy felület alól kezelhessük őket.

Dr. Kopják József: Alexa, kapcsold fel a lámpát! - okos otthon bemutatása hangvezérléssel című bemutatóján magunk is kipróbálhatjuk az egyik legnépszerűbb hang-asszisztenst műközben: Amazon Alexa segítségével érthetjük meg ezeknek az eszközöknek a működését.

A bejegyzés trackback címe:

https://okosotthonguru.blog.hu/api/trackback/id/tr9916690734

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása