Az Okosotthon Guru tollából

Guruságok

Guruságok

Okosotthonról jót vagy semmit?

Hogyan legyen "problémamentes" okosotthonunk

2021. augusztus 30. - OkosotthonGuru

Az okosotthon is olyan lesz, mint csirkepörkölt nokedlivel. Mindenkinek van egy tuti jó receptje, hogyan is kell jól csinálni, de csak keveseknek sikerül valóban jól.

Ma már a harmadik okosotthonos cikket olvasom, ahol a szerző megpróbálja "megmondani a tutit", hogyan is KELL okosotthont létrehozni. Persze a legtöbb cikk csúfosan elvérzik, elsősorban azért, mert egy amerikai piacra célzott cikket próbál a magyar (de itt írhatnám azt is, hogy európai) piacra "importálni.

Ha az ember először találkozik az okosotthon fogalmával, nagyon vegyes képe lehet az egészről. Ennek a legfőbb oka, hogy az okosotthonnak, a "smart Home"-nak nincs konkrét definíciója. A legtöbb esetben minden gyártó vagy szolgáltató a saját termékpalettájára alapján próbálja megfogalmazni, így bármire rá lehet húzni.

Na de akkor mi is az okosotthon? 

A kérdés jogos, megfogalmazni nehéz. Nehéz, mert az okosotthon célja a benne lakók kényelmének, biztonságérzetének növelése, miközben energiatudatos fogyasztást biztosít, de ez nem a fogalma.
Mivel bármely lakás akkor válik igazán otthonná, amikor a benne lakók igényeinek figyelembe vételével alakítják ki, így az okos lakás vagy ház is akkor lesz okosotthon, ha a benne lakókra van szabva. Ráadásul az okosotthon nem csak "elektronikus kütyükből" áll, hanem passzív elemekből is: része a jól megtervezett légáramlás, a szigetelés, az ablakok elhelyezkedése, a megfelelő kültéri árnyékolók megválasztása, csak hogy pár dolgot említsek.

Persze az okosotthon is olyan, mint egy családi ház: sosincs igazán készen. Mindig van rajta valamit alakítani, hiszen az idő előrehaladtával a benne lakók igényei is változnak (gyerekek felnőnek, beköltözik valamelyik nagyszülő, munkahelyet váltunk és otthonról kell dolgozni).
A legfontosabb az okosotthon esetén a stabilan, külső körülményektől (internet szolgáltatás megléte, esetleges áram kimaradások) a lehető leginkább független működés. ÉS el is értünk az okosotthon három "aranyszabályához"

Az okosotthonok három aranyszabálya

1, Az okosotthon nehezen különböztethető meg egy "buta otthontól". Az okosotthon akkor működik ideálisan, ha a benne lakók keze alá dolgozik: A külső megjelenése és a beállított automatizmusok a lakókra van szabva, így észrevehetetlen, "csak működik és kész".

2, Az első pontból következik: Az okosotthon "buta otthon kompatibilis", vagyis nem kell 300 oldalas leírást adnunk a minket meglátogató nagymamának, hogy fel tudja kapcsolni a WC világítását. Hasznos funkció a hangvezérlés (ha beszéljük a nyelvet, amit a hangasszisztensek beszélnek, mert magyarul még nem tudnak), a távirányítás mobiltelefonról, de a fizikai kapcsolók megléte, a zárak "buta módon való nyithatósága kulcs kérdés".

3, A második pontból következik: Az okosotthon alapfunkciói működjenek internet szolgáltatás nélkül is. A villanykapcsolónak akkor is működni kell, ha a cápák elrágják az Atlanti Óceánban lévő optikai kábelt. Elsőre evidens dolognak tűnik, de egyáltalán nem az, ha nem megfelelően választjuk meg az okosotthon megoldásunkat. Ha "felhős" szolgáltatást veszünk igénybe, akkor a megoldástól függően előfordulhat a fent említett eset, vagyis hiába működik az internet kapcsolat közöttünk és az internet szolgáltató között, ha az okosotthonunk működését biztosító távoli számítógépek - amik a felhő szolgáltatás biztosítják - valamiért nem elérhetőek.

E három szabály mindegyike könnyen teljesíthető, ha megfelelően választunk, függetlenül attól, hogy "alulról építkezve" alakítjuk meglévő otthonunkat fokozatosan okosotthonná vagy új otthonunk tervezésekor van lehetőségünk a teljes otthon egyszerre való "felülről lefelé" való okosítására.

Akár magunk alakítjuk folyamatosan, akár telepítővel telepíttetjük az okosotthonunkat, mindig azt vegyük figyelembe, mit szeretnének az otthonunkban lakók, melyek azok a pontok a lakásunkban, amelyet kompromisszumok nélkül tehetünk okossá.

Ha a fenti tanácsokat figyelembe vesszük, akkor belevághatunk az otthonunk okosításába.

De térjünk vissza a cikk elején tett kijelentésemre:

Miért nem feltétlenül helytálló az "amerikai módi" követése okosotthon megoldások esetén?

Az első dolog, amit meg kell említeni, az az amerikai otthon és egy magyar otthon közötti különbség. Nem csak a hálózati feszültség különbségére vagy az Egyesült Államokon kívül nem fellelhető szolgáltatókra és gyártókra gondolok, hanem európai és a magyar a szemléletmódra is.

Az amerikai háztartásokban az első dolog, amit okosítani szeretnének, az toronymagasan a multimédia, szemben az európai és a magyar háztartásokkal, ahol a világítás és a fűtés/hűtés okosítása a listavezető. Ez azért fontos, mert az ezekhez kapcsolódó szakágaknak igen nagy befolyásuk van a végső okosotthon megoldásokra.

Ha multimédia, akkor hangvezérlés és okoshangszóró, ezek viszont életképtelenek a felhős szolgáltatásuk nélkül. Így akár a Google Home-ra és a hangasszisztens párjára, a Google Assistant-ra, akár az Amazon által kínált Amazon Alexa otthon- és hangasszisztensre esne a választásunk, rögtön bele is ütközünk a második aranyszabályba, ugyanis ezek a szolgáltatások jelenleg a "felhőn keresztül" biztosítják az egyes megoldások összekapcsolását. Hiába van a falon egy okos kapcsoló, a nappali lámpájában pedig egy okos izzó, ha ezek között az egységet a fent említett két megoldás közül az egyik biztosítja, akkor bizony internet hiányában csak a sötétben vagy a világosban kell ülnünk, nem fogjuk tudni semmilyen módon kapcsolni az izzót.

Az Apple megoldása annyiban nyújt többet, hogy az Apple okosotthon keretrendszere, a HomeKit megköveteli a helyi irányítást, vagyis internet hiányában is lehet egyes funkciókat használni. Siri ugyan internet kapcsolat nélkül nem fog működni (hangparancsokat részlegesen fogadhat), de legalább az otthonunk fölötti vezérlés lehetőségét nem vesztjük el.

Ezen megoldásokhoz hasonlót kínál a Xiaomi is, azzal a különbséggel, hogy a saját rendszerük alá tartozó gyártók termékeit a HomeKit kompatibilis központjuk segítségével helyben is vezérelhetővé tették, ami hatalmas előny, az ár/érték arányban kifejezetten jó megoldásokat kínáló cég esetén.

Ha az európai piacról szeretnénk választani megoldásokat, akkor elmondhatjuk, hogy ezek minden esetben a fent említett három kritériumnak megfelelnek, persze csak akkor, ha a beépítésük/telepítésük is megfelelően történik.

Mindenképpen meg kell említeni a lengyel Fibaro megoldását, amely akár saját magunk, akár telepítő által is beépíthető és "utólagos otthonokosítást" is lehetővé tesz, mivel vezeték nélküli megoldást kínál

A Homey és a Zipato egy lépéssel tovább mentek ők, teljes mértékben csak az okosotthonközpont "összefogó erejére" fókuszáltak és kínálnak különböző technológiák vezetékes és vezeték nélküli megoldásaira összefogására és egy helyről való vezérlésére megoldást.

Meg kell említeni a magyar Chameleon Smart Home megoldását, ahol a vezeték nélküli és vezetékes megoldások találkoznak és egy rugalmas, "jövő álló" megoldást nyújtanak telepítői támogatással.

Az osztrák Loxone cég teljes otthonautomatizálást kínáló megoldása igen népszerű az új építésű családi házak esetén, jól felkészült telepítők segítenek a rendszer telepítésében és beállításában.

A piac legrégebbi megoldása, a szabvány szintű épületautomatizálási megoldást kínáló KNX, amely mögött több, mint 500 gyártó áll, mind vezetékes, mind vezeték nélküli megoldásokat is kínál, rengeteg szerelvénnyel és megoldással, megbízható és időtálló megoldást kínál.

A francia Legrand a saját - egyébként Magyarországon, Szentesen gyártott - szerelvényeibe integrálta az "vezeték nélküli okosságot", így hagyományos villanyszerelési megoldással lehet az otthont okosítani, akár kezdetektől vagy utólag.

Hasonló megoldást kínál a német Schneider Electric, akik a saját termékcsaládjukat alakították hasonlóan okossá.

Az cseh INELS is az okos szerelvények és a vezetékes valamint vezeték nélküli megoldások irányában indult el, számos helyen találkozhatunk a megoldásukkal.

Meg kell említenem az nyílt-forráskódú megoldásokat is, melyek a rugalmasságukkal, testreszabhatóságukkal és a hatalmas kompatibilitási listájukkal vonják magukra a figyelmet.
Ezen rendszerek telepítése már rengeteg szabadidőt vagy hozzáértő szakembereket igényel, az utóbbit biztosítja például a magyar Yabune Home megoldása is.

"Mondd, te kit választanál?"

A fentiekből látszik, hogy ha jól szeretnénk csinálni az otthonunk okosítását, akkor hamar eljuthatunk a kínálat azon szintjére, ahol választani vagy nagyon nehéz vagy tényleg nagyon egyszerű.
Ha nem mi magunk szeretnénk az otthonunkat okossá tenni, hanem telepítőt szeretnénk megbízni vele, akkor érdemes a magyarországi gyártónál/disztribútornál érdeklődni a megfelelő szakember megtalálásához, itt is, mint sok esetben a kölcsönös szimpátia és megértés az, ami a számunkra is megfelelő okosotthonhoz vezet. 

Hogy melyik gyártó okosotthon megoldását választjuk, az viszont az egyéni elképzeléseinktől függ, itt is érdemes legalább három megoldást megnézni. A legtöbb esetben ki lehet próbálni az adott megoldást egy valós okosotthonban is, így nem csak elképzelni lehet, de ki is próbálni.

A bejegyzés trackback címe:

https://okosotthonguru.blog.hu/api/trackback/id/tr816674498

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása