Az Okosotthon Guru tollából

Guruságok

Guruságok

Időjárás a ház körül

ezért jó egy időjárás állomás

2021. szeptember 07. - Zs. Szabó Kitti

„Itt van az ősz, itt van újra!” Egyik napról a másikra már nincs szükség a lakás hűtésére és a szekrények mélyéről előkerülnek a pulcsik – a fázósabbaknál az őszi kabátok is. Reggel általában hideg van, délután pedig nyári meleg is előfordulhat. Nem egyszerű feladat eldönteni, mennyi és milyen öltözéket vegyünk magunkra. Ráadásul itt az iskolakezdés. Azt is meg kell valahogy jósolnunk, hogy a gyerekeket mennyire öltöztessük fel – ami különösen kihívás, ha az ő hőtűrése teljesen más, mint a miénk.

Már Arisztotelész és tanítványai is foglalkoztak azzal, hogy vajon hogyan működhet az időjárás, és milyen jelek alapján lehet megjósolni, hogy milyen idő várható, a 19. századtól pedig egyre kifinomultabb technikákat tudtak alkalmazni erre. Ma már lehetőségünk van arra is, hogy saját időjárás állomásunk legyen, ami nemcsak azt tudja nekünk megmondani, hogy a városban körülbelül milyen az idő, hanem pontosan a te házadhoz tartozó adatokat mutat neked. Ez tök jó, de ha kimegyek az udvarra, én is meg tudom mondani milyen idő van otthon, minek ehhez egy újabb kütyü?

Az időjárás állomás ennél sokkal több lehetőséget hordoz magában. Nemcsak azt mutatja, hogy éppen milyen az idő, hanem ezeket az adatokat folyamatosan rögzíti, és a nagy meteorológiai állomásokhoz hasonlóan a korábbi adatok és az aktuális mérések alapján meg tudja jósolni, milyen időjárás várható nálad – nemcsak általánosságban a város környékén – így sokkal pontosabb, mint bármelyik online időjárásfigyelő program.

Ha pedig rendelkezésre állnak ezek az adatok, akkor az csak a hab a tortán, hogy könnyebben el tudod dönteni reggel, hogy felvedd-e a kötött sapkát. Rábízhatod az okosotthonod automatizálásának egy jelentős részét. Olyan automatizmusok köthetőek hozzá, amelyek lehetővé teszik, hogy az okosotthonod tényleg hatékonyan és láthatatlanul végezze dolgát – ahogy egy igazi okosotthontól elvárjuk.

 

Mi mindent tudunk mérni egy időjárás állomás segítségével?

  • Hőmérséklet
  • Páratartalom
  • Csapadék mennyisége, időtartama
  • Szél sebessége, iránya
  • Légnyomás
  • UV behatás, napsütés fényereje

 

Mit tudunk vele szabályozni?

  • világítás – a kinti fényviszonyoknak megfelelően kapcsol a világítás (a lakásban és az udvaron is). Például esőben, ha a felhők miatt nincs elég napfény, bent adott helyen kapcsoljon fel a lámpa (esetleg egy jelenlétérzékelővel összekötve, hogy ne az üres szobát világítsuk) – illetve állíthatjuk a kinti napfénynek megfelelően a benti világítás mértékét és az árnyékolókat
  • hűtés-fűtés – a benti hőmérséklet szabályozásához figyelembe veszi a kinti hőmérsékletet és a fényviszonyokat (beleértve az árnyékoló rendszer működtetését is)
  • öntözés – az aktuális (időjárás állomás által mért) és előre jelzett csapadékmennyiség és talajnedvesség adatai alapján időzíthetjük az öntözőrendszerünk működtetését. Ezen kívül extrém meleg vagy extrém hideg esetén jelezni tud a rendszer (például fagypontnál jelez, hogy zárd el a kerti csapot – de akár ezt automatikusan meg is teheti az okosotthonod)
  • fűnyíró – az előbbi adatok alapján a fűnyírást is tökéletesen időzíthetjük – ráadásul úgy, hogy az öntözéssel ne egyszerre induljon el
  • biztonsági riasztások – nagy szél esetén jelez az okosotthonod, hogy csukd be a napernyőt, vagy például a napvitorla automatizmussal is becsukódhat, illetve számos funkcióban segítségedre lehet, ha nem vagy otthon

Hova tegyük?

Ahhoz, hogy a legoptimálisabban tudd kihasználni az időjárás állomásod által szolgáltatott információkat, fontos a megfelelő elhelyezés.

A hőmérséklet és a csapadék méréséhez 1-2 méterrel a talaj felett érdemes elhelyezni. A szélerősség megfelelő méréséhez a 10 méter körüli magasság az ideális. Többfunkciós érzékelők esetében érdemes inkább alacsonyabban elhelyezni, de semmiképpen sem az ereszhez vagy a tető más részére rögzíteni, mivel a tető tompítja a széllökéseket, hőt sugározhat, és a vízlefolyás révén torzíthatja a csapadékra vonatkozó adatokat is. Ugyanezen okokból ne az érzékelőt nem érdemes fák, öntöző rendszerek és egyéb épületek közelében elhelyezni – különösen a klímaberendezések, légtechnika kivezető nyílásai mellett.

A bejegyzés trackback címe:

https://okosotthonguru.blog.hu/api/trackback/id/tr9416682206

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása