Az Okosotthon Guru tollából

Guruságok

Guruságok

Gondoskodó otthon

2022. január 31. - OkosotthonGuru

Gondolkoztál már azon, miként tudnál idősebb rokonaidnak úgy segíteni, hogy nem vagy a terhükre, nem érezteted velük, hogy egész nap a felügyelet alatt állnak, mégis biztos lehetsz benne, nem esett bajuk otthon?

Az okosotthonok egyik leghasznosabb szerepe lehet az életünkben a gondoskodó otthon kialakítása.

A kérdés, amire a választ keressük most az, hogyan segíthetünk szeretteinknek önállóan élni életüket anélkül, hogy a magánszférájukat megsértenénk?

Ez a kérdés minden esetben felmerül, akár az időskorú szüleinkről, akár a segítséggel élő rokonainkról vagy kiskorú gyermekünkről szeretnénk gondoskodni. Nehéz meghúzni a határt, hogy hol az a pont, ahol a segítségnyújtáshoz szükséges “felügyelet” már kényelmetlenséget okoz legalább az egyik félnek.

A gondoskodó otthon a hétköznapi rutinok hiányakor riasztja a rokonokat, segítőket, akik ekkor egy telefonhívással ellenőrizhetik a helyzetet.

Nézzünk egy példát: Éva néni egyedül él kis garzonlakásában Budapest egyik társasházában. Gyerekei felnőttek, s bár több száz kilométerre laknak, unokái gyakran látogatják meg. Éva néni nem unatkozik akkor sem, ha nincs nála családja: hétfőnként a közeli parkban találkozik barátnőivel, kedden közösen mennek a piacra, csütörtökönként eljár a helyi nyugdíjas klubba. A szerdát és a pénteket kedvenc hobbijának, a főzésnek szenteli, egyszer még egy spanyol főzőesten is volt, ahol megtanulta hogyan készíthet igazi paellat.

A szombat estéket különösen szereti, mert ekkor szokott az interneten beszélni a külföldön élő fiával és családjával.

Éva néni egyedül él, de még sincs soha egyedül: Ha szüksége van segítségre – bár lehet, hogy még nem is tud róla, vagy nem tudja ő jelezni –, akkor és csak akkor a segítség meg is érkezik.

Nem egy modern nyugdíjasotthon beharangozója ez, és nem is egy sci-fiből kiragadott részlet, hanem egy jól megvalósított gondoskodó otthon mindennapjai.

A hétköznapi rutinjaink adják az életünk ütemét és ezek azok a „jelek”, amelyek hiánya figyelmeztetheti szeretteinket, a rólunk gondoskodókat, hogy valami nem úgy történik, ahogy szokott.

A gondoskodó otthon, úgy teszi a dolgát, hogy közben nem „kukucskál” a használója után. Mindezt érzékelők segítségével teszi, amelyek jelzik, ha Éva néni nem nyitotta a kamra vagy a mosdó ajtaját egy ideje. Azt is jelzi, ha nyitva maradt a tűzhelyen a gáz, vagy odaégett a piskóta, esetleg nem zárta el Éva néni a kád csapját és kifolyt a kádból a víz. (Ez utóbbi esetben el is tudja zárni a főcsapot, hogy ne ázzon be Pista bácsi, az alsó szomszéd fürdőszobája és a díjnyertes kókuszpálmái, amit a fürdőszobájában nevelget.)

Először Éva néninek jelez és ha ő nem jelez vissza, akkor értesíti a családját telefonon, SMS-ben vagy a telefonon futó alkalmazás értesítéseiben.

Ezt a feladatot, egyetlen eszköz, a TELL Pager8 végzi el. Ennek az eszköznek a kamra és a mosdó ajtajára szerelt nyitásérzékelők, a fürdőszobában lévő vízbetörés érzékelő és a konyhai füstérzékelő adnak információt, ami alapján dönt, hogy volt-e változás a napi rutinban, figyelembe véve azt is, hogy Éva Néni otthon van-e.

A megfelelő működéshez persze szükséges, hogy Éva néni szokásait jól feltérképezze az eszközt beállító személy és a megfelelő szokásokra, időtartamokra hangolja az eszközt. Éva néninek nem kell a mobiltelefonját használnia, hogy a rendszer jól működjön, hiszen az telefonhívással képes értesíteni őt arról, hogy a kádból kifolyt a víz.

Ha nincs otthon Éva néni, az otthona igazi erőddé válik: vagyonvédelmi rendszerként, távfelügyeletbe kötve képes működni, a „hagyományos riasztók” funkcióit nyújtva vagy éppen ezeket a rendszereket kiegészítve.

Persze a Pager8 nem csak a veszély esetén hasznos segítség, hanem a napi rutinfeladatok elvégzésében is segítségre lehet: kapcsolhatja az éjszakai folyosó világítást, ellenőrizheti a szobák hőmérsékletét, vagy figyelmeztethet egy nyitva felejtett ablakra. Extrém esetben tojásfőző óraként is helyt áll.

Ha Éva néni szeretné megmutatni az erkélyről látható naplementét a fiának (vagy a karácsonykor beosonó Mikulást szeretné leleplezni az unokáival), akkor az alkalmazásban az erkélyen elhelyezett kamera képe is megtekinthető, sőt, akár mozgásra is indítható (megvagy Mikulás!).

Persze az is előfordulhat, hogy Éva néninek segítségre van szüksége. Ekkor az EasyAID pánikgombjával jelezhet, amely nem csak a családot vagy az egészségügyi felügyeletet tudja értesíteni, de figyelmeztethet a gyógyszerek bevételére, szól, ha túl sokáig van hideg, vagy ha éppen érkezik a gondozást biztosító.

Éva néni egyedül él, de sosincs egyedül, mert családja mindig ott van segíteni, ha szüksége van rájuk, de csakis akkor, amikor neki szüksége van rá.

A bejegyzés trackback címe:

https://okosotthonguru.blog.hu/api/trackback/id/tr6616998200

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása